De Werkplaats > ICE & Navigatie

 Mini Review: E61 Dension Gateway 500 iPod, USB aansluiting

(1/5) > >>

Bimmerstyle:
Gisteren ben ik dan eindelijk langs geweest bij Hans van HaVo om mijn Dension Gateway 500 te laten installeren. Eerst dacht ik hem er zelf in te steken maar nadat ik die mannen gisteren bezig gezien heb ben ik toch content dat ik het laten doen heb. Nu ik eens gezien heb hoe alles in zijn werk gaat zou ik er zelf durven aan beginnen maar de eerste keer dat je oog in oog staat met die optische MOST bus komt dit toch nogal intimiderend over. De mannen zijn er zelf ook effe aan bezig geweest vooraleer alles werkte. Maar het werkt nu. :thumbsup:
Ik dacht tijdens de installatie wat foto's te nemen zodat jullie konden zien hoe het in zijn werk ging maar de mannen waren zo druk bezig dat ik ze niet wou lastig vallen en er telkens met mijn camera tussen kruipen. ;D

Hieronder staat een beschrijving van wat het juist is en mijn eerste bevindingen na er een beetje mee gespeeld te hebben.

Dit is een foto, gevonden op het net van wat er allemaal in de verpakking zit:Effe uitleggen wat het juist is. Velen kennen waarschijnlijk wel de standaard iPod aansluiting van BMW beschikbaar voor de recentere modellen. Dit is in feite hetzelfde maar dan uitgebreider. Ten eerste heb je hiermee geen beperkingen qua playlists en albums. Bij BMW is dit beperkt tot 255 dacht ik. Hier hangt de beperking enkel af van het soort media dat je eraan hangt. Bij mij hangt er nu een 120GB harde schijf aan die ongeveer voor 80GB gevuld is. Ongeveer het equivalent van 750 cd's. 8)
Verder kan je deze module uitbreiden met een bluetooth module om handsfree te bellen evenals een module die het mogelijk maakt iPod Video weer te geven of externe bronnen zoals DVD, Playstation,.... Ook blijft bij deze module de originele CD-wisselaar behouden indien je deze had. Er staat een knop op om te schakelen tussen Gateway en wisselaar. Dit is ook niet mogelijk met de OEM module. Ten slotte, en voor mij ook het belangrijkst, je hoeft geen iPod te hebben. De module heeft ook een aansluiting voor USB evenals een gewone Aux-aansluiting. Het is dus een complete multimedia module die het mogelijk maakt zowat alles op gebied van audio en video weer te geven op uw navigatiescherm en te bedienen met de iDrive-knop.

Eens geïnstalleerd kan je door de bestanden, artiesten, albums, genres,... browsen zoals je dit kan op een iPod of je mediaplayer op je PC. Het systeem van browsen is gelijkaardig aan de OEM module. Hieronder staat het in het kort beschreven aan de hand van enkele foto's.

Wanneer de module geïnstalleerd is gedraagt ze zich als een CD-wisselaar. Maw de CD1, CD2, CD3,... Komen nog steeds op het scherm. Hier heeft elke CD echter een specifieke functie in de module. De normale gebruiksomgeving is CD5. Wanneer je deze kiest verschijnen er functies waarmee je kan browsen door de inhoud op de iPod, Harde schijf, USB-stick... en ze bevat ook het normale play-scherm.We gaan nu een cd kiezen aan de hand van de "File zoekfunctie". Door "Files" te selecteren kom je in het volgende scherm terecht. Dit zijn de mappen die op de harde schijf staan.Hier selecteren we bvb. "R&B - HipHop". Dit brengt je dan in de desbetreffende map.Aangezien er nogal veel op deze harde schijf staat is het onhandig om te moeten scrollen door al deze mappen. Hiervoor zit er een handige zoekfunctie op die het mogelijk maakt alfabetisch te zoeken. We kiezen dus "ABC-search".Dan krijgen we een scherm met de letters van het alfabet, telkens onderverdeeld per drie. Hier kiezen we bvb. "JKL"Hiermee gaan we automatisch naar de mappen beginnende met een "J". Dit maakt het zoeken direct veel eenvoudiger. We kiezen nu bvb de map "Jordin Sparks" (dat kind heeft toch één goei plaat gemaakt ;D )Nu zitten we in de map die de CD van Jordin Sparks bevat. Nu kan je kiezen. Ofwel zoek je een nummer in die map om te beginnen spelen ofwel kies je "PLAY". In het tweede geval speelt hij alles in de map. Ook de submap met de Remixes in.Aangezien er maar één deftig nummer in staat heb ik dit direct geselecteerd. Vervolgens gaat hij naar het play-scherm en begint het nummer te spelen.Als je het op deze manier uitlegt lijkt het alsof het een heel gedoe is om een cd te selecteren maar het gaat eigenlijk opvallend vlot. Eens je het navigeren gewend bent kan je vlot door je mappen en bestanden bladeren en ben je muziek aan't beluisteren in no time. Ook de gebruikersinterface werkt vrij vlot rekening houdend met het feit dat er toch een harde schijf aan hangt met 80GB aan informatie. Een USB-stick werk nog iets vlotter vanwege het feit dat er minder op staat en ook omwille van het feit dat de toegangstijden naar een USB-stick sneller zijn dan die van een HD. Op termijn ben nog van plan van de harde schijf te vervangen door een 128GB USB-stick net omwille van de snellere toegangstijd en het feit dat die beter schokbestendig is dan een harde schijf. In een auto een toch ook niet te onderschatten iets. Momenteel kosten USB-sticks met zoveel geheugen echter nog net iets meer dan me lief is.


Zoals ik al zei gedraagt de GW zich als een CD-wisselaar. De zogenaamde andere 5 cd's worden gebruikt voor de instellingen van de GW, de afspeelmogelijkheden en lijsten met albums, artiesten, ed. Wanneer je CD4 kiest kom je in het volgende scherm terecht. Hier kan je de afspeelfuncties (repeat, shuffle,...) kiezen en je kan ook een bookmark zetten en ophalen zodat de muziek begint te spelen vanaf een bepaalde plaats op de harde schijf.CD6 dient voor de instellingen van de Gateway. Hier kan je instellen welke bronnen gebruikt worden en welke niet. Bij mij is enkel de USB aangesloten maar je kan ook op elke aansluiting iets hangen en dan kan je hier schakelen tussen de verschillende bronnen. Indien je de optionele videomodule hebt kan je hier ook nog verschillende video-ingangen kiezen waaronder een achteruitrijcamera, iPod, en een externe bron zoals een DVD speler.CD1, 2 en 3 geven alfabetische lijsten weer met mappen, albums en artiesten op de harde schijf. Dit lijkt me echter weinig interessant. Ik heb er ook geen foto's van.


Zo, dit was zo'n beetje een beschrijving van hoe alles in zijn werk gaat. Zijn er dan geen nadelen hoor ik jullie al denken. Die zijn er natuurlijk wel.

Ten eerste werkte hij bij mij in't begin niet echt stabiel. Soms begon de muziek niet te spelen, na het uitschakelen van het contact begon hij soms gewoon terug in't begin van de harde schijf te spelen ipv verder te gaan waar hij gebleven was bij het uitschakelen van het contact. Ook is één keer heel m'n radio volledig uitgevallen. Zwart scherm. Het contact uit en terug aanschakelen loste dit op. Nu werkt alles echter weer normaal. Volgens mij hadden deze dingen te maken met het feit dat de batterij gisteren redelijk zwaar ontladen geweest is tijdens de installatie. We hebben dikwijls het contact op en af moeten zetten om te testen en ik heb hierdoor een aantal keren "low battery" op mijn BC gekregen. Nu ik weer wat met de auto gereden heb lijkt alles terug normaal te werken waarschijnlijk omdat de batterij terug opgeladen is. Op deze dingen kom ik nog wel terug als ik er een tijdje mee gereden heb. Nu kan ik er nog weinig van zeggen of dit aan de batterij lag of het effectief een fout is in de module.

Ten tweede, en dit ligt wel aan de module (firmware), heeft hij problemen met compilatie-cd's. Dit zou de OEM iPod module naar verluid ook hebben. Wanneer er verschillende artiesten in een album staan herkent hij dit album telkens als een ander. Maw, ik heb bvb een CD genaamd "Top Hits" met artiesten X, Y en Z erop dan herkent hij ze als "Top Hits" van artiest "X", "Top Hits" van artiest "Y" en "Top Hits" van artiest "Z" met als gevolg dat bij het zoeken naar albums er drie keer "Top Hits" tussen staat met telkens één nummer in. Dit maakt het zoeken naar albums een onmogelijke zaak indien je veel compilaties hebt. Dikwijls staat er dan 20 keer dezelfde CD tussen met telkens één nummer in. Vandaar dat ik hierboven ook gezocht heb via mappen en bestanden. Zoeken op albums is een onmogelijke zaak aangezien meer dan de helft van mijn CD's compilaties zijn. Volgens mij moet dit op te lossen zijn met een firmware-update en ik ga dit ook melden aan de support van Dension. Misschien zijn ze bereid van er iets aan te doen.

Er is ook nog de vereiste dat uw auto mp3 compatibel is als je wil dat de text op het scherm weergegeven wordt. Modellen van na eind 2005 zijn dit normaal altijd. Oudere modellen niet. Indien je mp3-cd's kan spelen is je auto compatibel en is er geen enkel probleem. De module kan er zo bij aangehangen worden. Indien je auto niet compatibel is moet de mp3 functie laten activeren bij BMW. Hier wringt soms het schoentje. Veel dealers doen hier moeilijk over. Ze zeggen dat dit niet gaat. In principe kan volgens mij elke auto met iDrive gecodeert worden voor mp3. De kleine navi's ben ik niet 100% zeker van maar de grote navi is altijd mogelijk. Je mag je dus niet laten intimideren door de dealer wanneer die zegt dat het niet gaat. Er bestaat trouwens een SIB van BMW zelf die omschrijft wat ze moeten doen. Desnoods print je deze af en neem hem mee naar de dealer. Let wel, deze SIB is enkel voor de modellen met CCC (grote navi) module. Als je een kleine navi hebt kan je met dit papier niks doen. Ik denk echter dat het bij de kleine navi ook moet mogelijk zijn. Hier is een link naar de SIB:
http://rapidshare.com/files/297775860/index.pdf.html
De mp3 activatie dient te gebeuren VOOR de installatie van de Dension module.
Als je de optionele videomodule wil gebruiken moet op de auto TV functie geactiveert worden NA installatie van de videomodule. Dit zou normaal ook geen problemen mogen geven. Alles hangt echter af van de goodwill van uw dealer.


Verder vind ik het echter een prachtig ding. Het geeft de mogelijkheid uw standaard radio (navigatie) om te bouwen tot een compleet multimediacenter te bedienen via de knoppen op de radio of de iDrive.

Mijn model is de Gateway 500. Deze is enkel geschikt voor de nieuwere modellen van BMW met iDrive en een MOST bus. Er bestaan echter ook nog de GW100 en GW300. Deze zijn geschikt voor de oudere modellen met iBus. De GW100 kan enkel iPod en Aux aansturen, de GW300: iPod, USB en Aux. Bij de GW100 en de GW300 zijn er wel geen uitbreidingsmogelijkheden voor bluetooth en video. Hiermee kan je enkel audio weergeven. Dit is ook wat de meeste mensen maar nodig hebben. Video is een leuke gimmick maar ook niet veel meer dan dat.

De prijzen in België zijn ongeveer 450€ voor de GW500 en 210€ voor de GW300. Van de GW100 heb ik geen excacte prijs maar ik dacht dat deze rond de 150€ lag.

Meer info vind je op volgende site: http://www.dension.com/

335i:
Thanks 4 Sharing!

mrwong:
Bimmerstyle you've done it again :)

Nice write up en zeer gedetaileerd wederom :thumbsup:
Als je zo ver bent met de video te doen werken zeker en vast ons posten he !  ;)

Lectra:
Tom hoe verloopt dat scrollen door uw 80GB aan muziek ?
Zit daar ook zo een 'lag' op ?
En als je iets gekozen hebt & je wilt terug naar uw menu van bv. Artiesten jumpt die dan automatisch altijd terug naar de 'A' ?

Datake:
link naar die SIB werkt ook niet echt..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version