De Werkplaats > Banden & Velgen

[ALG] Ouderdom nieuwe banden

(1/5) > >>

FJRdude:
Vandaag 2 nieuwe banden laten leggen op onze F48.

Ik ben al meer dan 20j klant bij Schepers Wheel Service in Bolderberg   https://www.sws.be/

Keigoede service, men soigneert er uw auto en velgen, nooit iets op aan te merken!

Voor ik daarstraks (na het afrekenen) vertrek kijk ik eventjes naar de banden en ik stel vast dat de DOTcode van de nieuwe banden 3617 is. Ik heb dus nieuwe banden gekocht die bijna 5j oud zijn.
Nu ga ik niet beweren dat die banden niet goed zijn, maar ik zou het toch netjes vinden mocht men me op voorhand zeggen:  we hebben nog banden op voorraad die al wat langer liggen, is dat enig bezwaar voor u?   Dan kan ik als klant kiezen, ja of nee.  Sinds we kennis gemaakt hebben met Covid bolt onze F48 niet zo veel meer, we rijden ongeveer 5.000km/j sinds m'n vrouwtje aan het telewerken is.  Voor ons dus niet onbelangrijk, dat indien we de volle prijs voor een band betalen dat men ook effectief een nieuwe band oplegt.

Ik ga dus effe terug naar hun balie en zeg dat ik vaststel dat er banden van 5j oud opgelegd zijn.
Discussie dat dat niet kan, want ze hebben de banden in 2019 gekocht volgens hun stock-systeem.  Mee komen kijken in de werkplaats doet men niet.
Ja meneer, met die Corona liggen de banden langer in het fabriek voor ze verkocht worden.  Euhm, toen de eerste lockdown aangekondigd werd waren die bewuste banden al bijna 3j dus je zal met iets beter moeten afkomen. Ik blijf echter beleefd, ik wil er ook geen heisa van maken maar zeg opnieuw dat het als klant niet aangenaam is om het gevoel te hebben dat je de volle prijs betaald voor banden die al 5j in 't schap liggen. Ik beweer niet dat ik de winkeldochter meekreeg, en ik vraag niets in de vorm van een compensatie of whatever, ik zeg gewoon dat ik dat als klant niet leuk vind.
Gepikeerd zegt meneer Schepers:  als ge een wasmachien gaat kopen gaat ge dan ook zagen dat dat al 10j in de toonzaal staat?

Ja dan stopt elke discussie he, als je zo tegen een klant begint die gewoon een vraag stelt ....   dan weet je op voorhand dat alles wat je daarop gaat zeggen olie op het vuur gooien is.   :(

Ik zal dus voor de volgende banden, en dat zal nog effe duren want op m'n moeder haar auto liet ik vorig jaar bij Schepers ook n nieuw set leggen, elders gaan want daar hebben ze me gezien.  Spijtig, want nogmaals, daar is de service echt goed  (in de werkplaats toch).   :-\

En nu komt de vraag:   wat is een aanvaardbare leeftijd voor banden?

Ik heb hier al zitten grasduinen voor ik een draadje aangemaakt heb en ik heb dit gelezen :
http://www.bimmerboard.be/forum/index.php?topic=48049.msg1622003#msg1622003

Op het wereldwijde web lees ik vanalles als het gaat over ouderdom van banden, soms lees je dat ze max 2j mogen zijn als men ze als nieuw verkoopt, en soms lees je max 5j.
Hoe betrouwbaar en juist is deze informatie?

kraftbayer:
Zelf zou ook daar niet blij mee zijn en mijn verhaal willen hebben want door de ouderdom worden de banden ook "harder" en maken meer geluid.
Een overjaarse band daar zou ik nog mee kunnen leven.
Er zijn landen waar je zelfs niet met banden mag rijden die een bepaalde ouderdom hebben.
Met winterbanden is dat in Duitsland max 4 jaar.

Grtn,
Walter

FJRdude:
Adac schrijft

De rubbersamenstelling van de band verhardt na verloop van tijd, wat voornamelijk de grip en remweg op nat wegdek verslechtert. Dit werd vooral duidelijk bij winterbanden omdat ze ook bij lage temperaturen "zacht" moeten blijven. Vanaf ongeveer zes jaar verliezen ze een deel van hun wintereigenschappen. Daarom raden we het gebruik van winterbanden die ouder zijn dan acht jaar af. Zomerbanden mogen niet ouder zijn dan acht tot tien jaar.https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/reifen/reifenkauf/reifenalter/


Adac is toch wel een betrouwbare bron.

b_ken:
Ik begin te denken dat SWS ook niet meer is wat het ooit was. Een beetje te groot geworden misschien.
Het zijn dan bovendien nog die mannen die moeilijk doen als je banden wil laten opleggen die bv. online gekocht zijn. "Ja maar wie weet hoe oud dat die banden zijn, ja maar daar kunnen wij geen garantie op geven".   :toofunny:

Ik ga er de laatste tijd enkel nog als ik velgen moet gepoederlakt hebben. Voor de rest zijn er genoeg alternatieven.  En zelfs met dat poederlakken durft het al eens mis gaan. Een set voor mijn dochter was binnen het jaar aan het afschilferen. OK ze hebben ze gratis opnieuw gedaan, maar het zou niet mogen.

order66:
Vorig jaar juni 2021 heb ik nog banden geweigerd van 2019, moest minimum van de 2de helft 2020 zijn. Wel bij voorbaat gevraagd en verwittigd bij de bandencentrale.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie