Varia > Computers / Gaming / Multimedia

 Slimme verwarming

(1/4) > >>

jan.van.gent:
Omdat ik het beu was om heel de living warm te stoken 's nachts (daar hangt de klassieke thermostaat) enkel en alleen om gedurende de nacht de temperatuur op de kamer van mijn zoontje op peil te houden, heb ik hier afgelopen week iets aan gedaan.


Honeywell heeft een mooi systeem (EvoHome) waarbij een centrale (draagbare) thermostaat je per kamer de temperatuur kan regelen met de slimme radiator kranen.

Het grote probleem hiermee is, naast de kostprijs, dat ik 2 radiatoren heb (waaronder die in onze zoon zijn kamer) die zijn ingebouwd in een houten omkasting. Dus een temperatuur meting op de kraan zelf is geen goede optie.

Uiteindelijk gekozen voor eens met de goedkope Max! apparatuur te testen.
https://www.conrad.nl/o/max-draadloze-verwarmingsbesturing-0812043
Deze kosten rond de 20 a 30 per thermostaat kraan, 20 per wandthermostaat voor in de kamer en 36 voor de centrale besturing unit.  Groot nadeel aan deze hele set is dat er geen boilerbesturing bij is. Met de software kan je heel eenvoudig de gewenste temperaturen in de kamer regelen, maar dus niet de boiler vraag aansturen. Deze set is eigenlijk gericht op gebieden waar er stadsverwarming is (warm water van stad).
Het goede nieuws is dat het communicatie protocol van de Qube (het centrale brein) eenvoudig uit te lezen is in 1 van de vele opensource domotica software (domoticz, openhab, home assistant,...). Dus ga ik een raspberry Pi (waar dan bv domoticz op draait) gebruiken die alle info van de Qube binnenhaalt over het wifi netwerk. Met een script in domoticz (https://www.domoticz.com/wiki/EQ3_MAX!) ga ik dan de status van de kranen uitlezen. Als er bv een kraan meer dan 25% open staat en dus warmte vraagt, kan met de raspberry een relais aansturen die dan de boiler aan/uit zet.
 Als ik later een moderne ketel heb met opentherm sturing ipv aan/uit kan ik dan ook overschakelen op een opentherm thermostaat via z-wave.

jan.van.gent:
Dus, aan de slag dan maar.

Een Wemos D1 mini ESP8266 wifi bordje gekoppeld aan de Wemos relais shield. (5 voor wifi bord, 5 voor relais shield)


Voedingske gesloopt voor in te bouwen, om de wifi module te voeden vanaf 220V.Dit samen ingebouwd in klein GE opbouwdoosje, en afgetakt van de klassieke thermostaat draden.
De nieuwe sturing ligt in parallel met de klassieke thermostaat in de living. De oude thermostaat stel ik nu gewoon in op 10C bv. Als de raspberry Pi ooit crasht, of er iets mis is met mijn wifi netwerk, kan ik mijn chauffage nog altijd opzetten met de oude thermostaat.In de living, slaapkamer van ons zoontje en in de badkamer een kamerthermostaat geplaatst. Deze stuurt dan de kranen aan in deze kamers. Vooral belangrijk voor de badkamer en slaapkamer van onze zoon gezien de radiator daar verwerkt zit in een houten omkasting.
In alle andere kamers van het huis wordt alles gewoon rechtstreeks geregeld door de slimme radiatorkranen.Overal de Max! hardware genstalleerd (slimme kranen en 3 kamer thermostaten zoals hierboven beschreven).
In totaal 11 kranen, 3 kamer thermostaten en 1 Cube (de regelunit).


Op de raspberryPi draait nu domoticz met een plugin om de cube van de Max! hardware uit te lezen.Hier kan ik nu alles manueel instellen (gewenste temperaturen), of programmaties maken per kamer, per uur/dag. Ook uiteraard mobiel te bedienen via de domoticz app.
De MaxCube Heat demand virtuele switch gaat kijken of er een slimme kraan warmte vraagt. Van zodra er 1 kraan >25% open staat gaat de heat demand switch op "On" en schakelt die de Wemos relais aan zodat de chauffage aan gaat.De totale kost:

Max! hardware->


Daar komt nog eens 38 voor de raspberryPi en 10 voor de draadloze relais.
Dus <500
 

Enige wat commerciaal als alternatief bestaat is de honeywell evohome. Minder mogelijkheden dan alle uitbreidingen die kunnen in domoticz, maar wel een pak duurder.
Naast evohome zijn er nog wel enkele mogelijkheden (Tado, fibaro,...) maar ofwel zijn ze minstens even duur, ofwel is er geen mogelijkheid om een kamerthermostaat te gebruiken zoals nodig in het geval de radiator zit ingewerkt.

Voor dezelfde setup (met minder mogelijkheden) had dit de kost geweest:

jan.van.gent:
Met de domoticz software kan ik nu ook alles gaan loggen.

Zoals de heat demand switch (of de boiler warmte moet genereren of niet)
Of de temperatuur in de living etc.dannyro:
Dit ziet er heel machtig uit. :thumbsup:

gfk807:
Knap werk Jan  :thumbsup:

Wel n bedenking: ik dacht dat slapen in een verwarmde kamer afgeraden wordt ?

Wij zouden jouw probleem makkelijker kunnen oplost hebben omdat we 2 gescheiden circuits hebben voor boven en beneden.

Zo staat er boven in de badkamer een draadloze honeywel thermostaat die we bvb ook gebruiken in de kamer vd dochter als ze moet studeren zodat enkel haar kamer lekker warm is.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie