De Werkplaats > ICE & Navigatie

 Mini Review: E61 Dension Gateway 500 iPod, USB aansluiting

<< < (2/5) > >>

Bimmerstyle:
@Lectra: Momenteel hebben we nog wat hick-ups met de harde schijf eigenlijk. Als 'em werkt werkt hij vlot maar de momenten dat hij deftig werkt zijn zeldzaam om eerlijk te zijn. :-\

Het probleem is dat de Dension index-files aanmaakt en deze telkens verifieert bij het starten van de wagen. Bij grotere hoeveelheden data op de schijf duurt dit echt lang en gedurende deze tijd heb je maar beperkte browserfuncties. Tijdens korte ritten krijgt hij zelfs niet gedaan ermee. Ik ben zelfs aan't denken van de harde schijf te laten vallen. Werkt eigenlijk helemaal niet stabiel. Ik vermoed dat de boel deftig werkt tot een 16GB. Meer dan dat geeft problemen. 't Is toch niet voor niks dat de OEM-module een beperking heeft van 255 playlists/albums...

Ik ben met individualiser aan't proberen van het probleem te isoleren maar tot nu toe zonder veel succes. Meer info vind je in idividualiser zijn "mijn bimmer" topic. Als ik een oplossing gevonden of een conclusie getrokken heb ga ik dit wel in dit topic bijvoegen. Maar't ziet er eerlijk gezegd niet goed uit momenteel... :(

@Datake: Hmmm. Zit nu niet op mijn eigen pc en ik zie het probleem. Ik zal zodra ik morgen thuis ben de file zelf effe uploaden en een nieuwe link posten. Aangezien ik daar constant ingelogd ben had ik er niet aan gedacht dat niet-leden hem niet konden zien.. Sorry... :-[ :wiggleyes:

Bimmerstyle:
Ik heb de link naar de SIB in de eerste post vervangen door ene die wel voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. ;)

Bimmerstyle:
Vaststellingen en bevindingen na een drietal weken gebruik ervan: Al minder optimistisch dan in't begin... :(

Het probleem is dus de harde schijf. Ik ben al weken bezig geweest met de harde schijf met eerst ongeveer 80GB en later 50GB erop deftig aan de praat te krijgen op de Dension. De conclusie is geworden dat het gewoon niet haalbaar is.

Effe uitleggen waarom volgens mij. Bij het aansluiten van eender welk medium gaat de Gateway deze eerst indexeren. Met andere woorden, hij gaat zijn eigen database aanmaken zodat hij van daaruit snel kan navigeren door de verschillende nummers die erop staan. Nu is het probleem dat hij die schijf niet deftig ge´ndexeert krijgt. Waarom juist is mij eigenlijk nog steeds een raadsel. Er is ook software voor op de PC beschikbaar die dat taak van dit indexeren op zich neemt zodat de GW zich daar niet meer zou moeten mee bezig houden. De reden is dat dit lang duurt op de GW. Dension spreekt van 1GB per minuut. Tijdens korte ritten krijgt hij er dus niet mee gedaan. Maar zelfs met de software wil het indexeren niet lukken zoals het hoort. De GW verifieert ook de index nog eens bij het aansluiten en dit duurt normaal gezien even lang dan het indexeren zelf. Normaal gezien zeg ik want ik heb hem er soms al meer dan 2 uur laten aan hangen en nog steeds was de schijf niet ge´ndexeert. Dit is echt niet meer praktisch in gebruik. Welke Belg rijdt nu dagelijks meer dan 2 uur...?

Zolang de schijf niet ge´ndexeerd en geverifieerd is werkt de hele handel dus zo onstabiel als iets. Het browsen verloopt niet vlot. Het opstarten gebeurt niet goed, hij start dikwijls op in Radio terwijl bij het uitschakelen wel degelijk de Gateway aan't spelen was, hij "vergeet" waar hij zat en begint terug in't begin van de schijf te spelen,... Enfin, 't is een soep.

Tot overmaat van ramp zijn na een uiteindelijk succesvolle indexering en verifiŰring de indexbestanden ineens weer verdwenen met als gevolg dat de hele miserie opnieuw begon. Nadat vanmorgen zelfs mijn radio kuren kreeg tijdens het rijden en zomaar ineens begon uit te vallen en opnieuw op te starten was voor mij de maat vol. Harde schijf eruit gegooid en er terug een 8GB USB stick aangehangen.

Nu het rare van de zaak is dat deze USB stick in tegenstelling tot de schijf perfect werkt. En dan bedoel ik ook: perfect. Het navigeren gaat snel, het opstarten gebeurt normaal, de eerste keer dat je hem eraan hangt gebeurt het indexeren en verifiŰren in luttele minuutjes en geeft achteraf ook geen problemen meer. Zelfs wanneer je de USB stick eraf haalt (na uitschakelen van de radio weliswaar) en je hangt hem er dagen later terug aan begint hij te spelen vanaf het punt waar hij zat toen je heb eraf haalde.

Nu, welke conclusie trek ik hieruit: Hoewel Dension (en ook andere merken zoals mObridge) het van de daken schreeuwen dat hun module meer kan dan een OEM BMW module, namelijk een onbeperkt aantal artiesten, albums en playlists weergeven gaat dit zwaar ten koste van de stabiliteit. Onderhuids gaan de verschillende modellen niet veel schelen denk ik en ook de werking gaat volgens mij vergelijkbaar zijn (index aanmaken ed.) maar BMW is er echter achter gekomen dat te veel data problemen geeft en wilden dit hun klanten niet aan doen en hebben vandaar de boel beperkt tot 255 albums en playlists. Bij Dension lappen ze deze beperking echter aan hun laars en dit resulteert in't feit dat het geheel zo onstabiel en onpraktisch werkt als de pest... >:(

Dension geeft het zelfs enigszins toe in de beschrijving die ze geven bij hun PC software om te indexeren. Dit staat erbij:


--- Citaat ---For the fast browsing of content on a USB storage, the Gateway uses an index database stored on the USB drive (GW_DBA.BIN and GW_DBB.BIN files).
When you insert the storage for the first time, the Gateway starts to build the database. Until the Gateway finishes the indexing process you only have limited control of browsing and playback. This indexing takes a while, depending the storage size, and the number of music files on it. In general you can estimate ~ 1.0 GB/minute.

Later on, when the index database has been created, the Gateway uses this for operations, in the background it checks the validity of the database (i.e. files may have changed since the last use).
So your changes will be effective only after the rescanning of the whole content, which takes as much time as the indexing.

Using a larger storage (>= 16 GB) this delay is inconvenient (not to mention, that during shorter trips the Gateway can not even finish the process...).

So Dension offers a Gateway Indexer PC software (GWI) for power users, which does the job instead of the Gateway.
The usage is simple. When you finished copying or deleting the content to the USB storage, just start the GWI, and select the drive letter of the storage. Start indexing, and wait, until it is ready.

--- Einde van citaat ---

Wat ze er niet bij schrijven is dat het zelfs met die PC indexer nog steeds niet altijd werkt zoals het hoort. Dit doen ze dan weer wel min of meer wanneer je de support contacteert en zegt dat je er problemen mee hebt:


--- Citaat ---For your first problem, please find the latest, beta GWI attached, may be it works better. The program is still new and continuously developed.

--- Einde van citaat ---

Nu, wat is er aan te doen? Voorlopig niet veel vrees ik. Misschien dat Dension op termijn met betere firmware op de proppen komt en een betere versie van de PC indexer. Mijn voorlopige oplossing gaat zijn een 16GB USB stick aanschaffen en bekijken hoe dit werkt. Aangezien de OEM BMW beperking van 255 albums ongeveer overeen gaat komen met 16GB en de mensen van Dension ook zeggen dat het vanaf 16GB "onpraktisch" zou worden vermoed ik dat het met 16GB nog wel stabiel gaat werken. Als dit lukt misschien een tweede en eventueel een derde 16GB stick erbij nemen en dan sticks wisselen. Ik zie momenteel niet echt een andere oplossing.

Er bestaat nog een kleine kans dat de oorzaak van de problemen niet zo zeer bij de hoeveelheid data liggen maar wel met de stroomafname van een harde schijf in vergelijking met en USB-stick. Het zou eventueel kunnen dat de Dension niet genoeg stroom kan leveren om de schijf deftig te laten draaien erop en dat dit resulteert in het onstabiele gebruik ervan. De enige manier om dit te testen is er een grote (64GB bv.) USB stick aan te hangen en zien wat dit geeft. Deze stick kost echter net iets te veel om het maar eens te proberen en indien het niet werkt aan de kant te leggen. Ik zou niet weten waarom ik zo'n stick nodig heb wanneer ik al drie externe 2,5" harde schijven heb die overal werken behalve op de Dension...
Individualizer van hier op't forum heeft ook een GW500 in zijn E65 en ondervindt ook massa's problemen ermee. Hij heeft al een test gedaan met zo'n 2,5" schijf te voeden via de sigarettenaansteker maar ook dit gaf onstabiele resultaten. Het ziet er dus naar uit dat de voeding niet het probleem zou zijn maar enkel een grote USB stick kan hierover echt uitsluitsel geven en die heb ik niet en ben ik voorlopig aan deze prijzen ook niet van plan te kopen.

Is het dan uiteindelijk allemaal zijn geld niet waard geweest..? Awel, ik weet het niet. De OEM iPod module is veel goedkoper dan een GW500 en hoewel ik geen iPod had en de USB aansluiting op de Dension dus een pluspunt was had ik voor dezelfde prijs een occasie iPod kunnen bijkopen om in't handschoenkastje te gooien en ik had ook muziek. Langs de andere kant had ik dan geen USB en dit is uiteindelijk wel handig omdat ik toch meerdere USB-sticks heb en de meeste mensen maar ÚÚn iPod. Zo kan je al eens van muziek wisselen. De uitbreidingsmogelijkheden op de Dension kunnen ook een pluspunt zijn maar als deze even stabiel gaan draaien beloven die ook niet veel goeds. Hans van Havo, waar ik hem heb laten installeren was bvb al niet te spreken over de bluetooth module. Met de videomodule had hij echter nog geen ervaringen.

Nu ja, ik heb hem nu en hoewel ik er niet mee kan doen wat ik van plan was (er een grote harde schijf aanhangen) is alles beter dan de 7 cd's die ik had in't begin. Als ik die USB-stick van 16GB deftig aan het werken krijg heb ik toch al een dikke 250 albums in mijn auto zitten wat uiteindelijk toch niet niks is.

Zou ik hem nu nog aanraden? Als je geen ipod hebt en niet van plan bent er massa's muziek aan te hangen biljft het wel een aardig ding. Met kleinere hoeveelheden muziek via een USB stick werkt het echt wel handig en je hebt toch al een aardige hoeveelheid muziek bij onderweg. Er zijn nog de video-mogelijkheden in optie maar ik heb dus geen idee van de stabiliteit waarmee deze gaan werken.

Moraal van't verhaal. Heb je een iPod en heb je geen nood aan USB of video dan denk ik dat de OEM module de betere keus is. Deze is beperkt weliswaar maar dat is de Dension uiteindelijk ook als je niet je laatste haren uit je kop wil trekken van miserie en de OEM module kost natuurlijk maar een derde van de prijs...

Bimmerstyle:
Effe een kleine update hier...

Ondertussen rij ik nu al een tweetal weken rond met een 16GB USB-stick eraan. Op deze manier werkt hij perfect. Hij is de eerste keer een twintigtal minuutjes bezig geweest met het indexeren. Gedurende deze tijd deed hij wel weer raar. Browsen door de muziek werkte toen niet. Na 20 minuten begon alles echter normaal te werken en hij heeft niet meer gemankeerd sinds.

Uiteindelijk ben ik nu wel tevreden over het systeempje. Ondanks het feit dat m'n eerste idee, er een harde schijf aanhangen, niet echt een succes is geworden heb ik nu toch een redelijk grote hoeveelheid muziek bij onderweg die op een vlotte manier kan weergegeven worden. De frustraties zijn voorbij, I'm a happy puppy now. ;D

(de volgende stap is natuurlijk eens een 32GB stick proberen van de moment de prijzen daarvan gezakt zijn. :P )

Sonic:
Die "harde schijf" in dat apparaat, is dat een echte notbeook HD?

Anders zou je later, wanneer de SSD's wat goedkoper worden, de "gewone" HD kunnen swappen voor een SSD? die lezen een heel pak sneller, mss dat dat de performance opkrikt?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie