BMW Algemeen > Nürburgring

 Het Nürburgring forum-woordenboek

(1/4) > >>

PsynceFiction:
-Met dank aan nurburgring.nl forum-Het Nürburgring forum-woordenboek


#


20832 - 1. Lengte van de hedendaagse Nordschleife in meters 2. Naam van een bekende onoffciële Nordschleife website, 20832.com.
8200rpm.com - Nederlandse website, met een forum waarin gediscucieerd wordt over alles wat met de Nürburgring, en met name de Touristenfahrten, te maken heeft.


A


Abschleppwagen - Duitse benaming voor de bergings-truck. Wordt ingezet om gecrashte voertuigen van de baan te transporteren.
Abschlußprüfung - Het 'examen' van de Scuderia Hanseat. Alle deelnemers rijden individueel en zelfstandig één ronde, waarbij instructeurs langs de baan zitten en per bocht hun beoordeling geven. Hoe minder (straf)punten, hoe beter.
ADAC 24 Stunden Rennen - Beroemde en bij de toeschouwers zeer populaire 24 uurs race op de Nordschleife. Wordt sinds 1970 jaarlijks gehouden.
ADAC - Afkorting van 'Algemeiner Deutsche Automobil Club', de Duitse wegenwacht. Organisator van vele legendarische races op de Nürburgring, onder andere de 1000 Kilometer Rennen.
Adenau - 1. Klein stadje (circa 3000 inwoners) ten noord-westen van de Nordschleife 2. Gemeente vlakbij de Ring.
Adenauer Brücke - Brug waarmee de Nordschleife over de B257 kruist. Vormt de grens tussen Adenau en Breidscheid. Ook wel Brücke Breidscheid genoemd.
Adenauer Forst - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Fuchsröhre en Metzgesfeld. Populair bij toeschouwers, niet in de laatste plaats vanwege veel (meest onschuldige) ongelukken. Te bereiken via Adenau. Vaak afgekort tot 'AF' op internet.
Altes Forsthaus - Pension in Nürburg, nabij de Nordschleife. Vroeger door Mercedes-Benz gebruikt als hoofdkwartier tijdens races op de Nürburgring.
Alzen, Jürgen - Duits autocoureur. Bekend van VLN en de ADAC 24 Stunden Rennen. Broer van Uwe Alzen.
Alzen, Uwe - Duits autocoureur. Bekend van VLN en de ADAC 24 Stunden Rennen. Broer van Jürgen Alzen.
Angstkurve - Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Kesselchen en Klostertal. Wordt ook wel Mutkurve genoemd.
Anlassen - Jaarlijks terugkerend ritueel, waarbij vele honderden motorrijders gezamenlijk een ronde over de Nordschleife rijden. Ook wel Motoblessing genoemd.
Antoniusbrücke - Brug over de Nordschleife, bij het gedeelte Antoniusbuche.
Antoniusbuche - Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen de Döttinger-Höhe en Tiergarten.
Arbeitskreis Sicherheit - Werkgroep waarin verschillende belangengroepen zijn vertegenwoordigd, met als doel het veiliger maken en zo veilig mogelijk houden van de Touristenfahrten.
Aremberg - Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Schwedenkreuz en Fuchsröhre.
Aschenschlag - Bocht op de voormalige Südschleife. Tegenwoordig deel van de openbare weg naar Müllenbach, de K72.
Audi-S - Gedeelte van de Grand Prix Strecke.
AvD - Afkorting van 'Automobilclub von Deutschland', de overkoepelende Duitse autosportclub. Organisator van vele legendarische races op de Nürburgring, ondere andere de Grote Prijs van Duitsland.


B


B257 - Openbare weg, onder andere tussen Quiddelbach en Adenau.
B258 - Openbare weg, loopt vlak langs de Nürburgring.
Banaan, de - Bijnaam van de knalgele Porsche 993 van Andre Somberg.
Beaufort, Carel Godin de - Nederlandse autocoureur welke in 1964 verongelukte op de Nordschleife, bij Bergwerk.
Beemer - Op internet gebruikte benaming voor een BMW.
Bellof, Stefan - Duitse autocoureur, in 1985 om het leven gekomen na een ongeval op Spa-Francorchamps. Houder van het absolute ronderecord op de 20,832 kilometer lange Nordschleife, in 6.11.13 minuten, gereden in 1983 met een Porsche 956.
Bergwerk - Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Ex-Mühle en Kesselchen. Belangrijk omdat er een lang gedeelte bergop volgt.
Betonkehre - Bocht van de voormalige Start und Ziel Schleife. Bestaat niet meer; tegenwoordig staat Tribüne 13 op deze plek.
BFGoodrich Langstreckenmeisterschaft Nürburgring - Zeer populaire raceklasse, waarbij uitsluitend op de Nürburgring, en met name de Nordschleife wordt gereden. Wordt meestal 'VLN' genoemd; zie ook: Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring.
BIT Kurve - Bocht op de Grand Prix Strecke.
Bocksberg - 1. Bocht op de voormalige Südschleife. Tegenwoordig min of meer deel van de openbare weg naar Müllenbach, de K72. 2. Heuvel nabij dit gedeelte.
Bottemanne, Aernoudt - Nederlandse Ringfanaat. Berucht op nurburgring.nl vanwege zijn snelle wisselen van auto. Beroemde uitspraak: 'Deze haalt de Ring'.
Bränkekopf - 1. Gedeelte van de voormalige Südschleife. Tegenwoordig deel van de openbare weg naar Müllenbach, de K72. 2. Heuvel nabij dit gedeelte.
Breidscheid - 1. Deel van Adenau, voorheen een zelfstandig dorpje. 2. Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Wehrseifen en Ex-Mühle. Hier is tevens een van de twee publieke toegangen tot het circuit. Zie ook: Zufahrt Nordschleife.
Bremskurve - Onofficiële benaming voor Hohenrain.
Bressers, Dexter - Fotograaf. Maakt vaak foto's tijdens de Touristenfahrten, van alom bejubelde kwaliteit.
Bridge to Gantry - Standaard voor het timen van de rondetijd tijdens Touristenfahrten. De tijd wordt hierbij gestart onder de Antoniusbrücke ('bridge') en gestopt onder de metalen brug aan het begin van de Döttinger-Höhe ('gantry'). Wordt vaak afgekort tot 'BTG'. Let op: het timen van rondetijden tijdens Touristenfahrten wordt sterk afgeraden!
Brommer - Ietwat oneerbiedige term voor een motorfiets, wordt vaak op internet gebruikt.
Brücke Breidscheid - Brug waarmee de Nordschleife over de B257 kruist. Vormt de grens tussen Adenau en Breidscheid. Ook wel Adenauer-Brücke genoemd.
Brünnchen - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Eschbach en Eiskurve. Zeer populair bij toeschouwers.
Bus, de: - Een gigantische oude bus, geheel opgeknapt, die als vervoermiddel dient voor de Golf Boys en hun auto's.


C


Camping am Nürburgring - Camping vlak naast de Grand Prix Strecke, te bereiken via de K72.
Caracciola-Karussell - Beroemde bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Steilstreckekurve en Hohe Acht. Uitgerust met schuine betonplaten, die een hogere bochtensnelheid toelaten. Voorheen de Karussell.
Caracciola, Rudolf - Legendarisch Duits autocoureur uit jaren '20 en '30. De voormalige Karussell werd omgedoopt tot Caracciola-Karussell als eerbetoon en herinnering.
Castrol Haug Cup - Autosportklasse waarbij op de Nordschleife geracet wordt. Vaak afgekort tot 'CHC'.
Castrol-S - Bocht op de Grand Prix Strecke. Wordt soms ook 'Haug Haken' genoemd.
Coca Cola Kurve: Bocht op de Grand Prix Strecke, voorheen de Römer Kurve.
Conti-Spange - Bocht op de Grand Prix Strecke, die het circuit een stuk inkort (resulterend in het sprint circuit).
Creutz, Otto - Politicus uit Adenau die zich met veel toewijding heeft ingezet voor de bouw van de Nürburgring, en daarom ook wel 'Vater des Rings' ('Vader van de Nürburgring') wordt genoemd.


D


DDDD - Afkorting voor: "De Dikke Dame van Dick" (zie beneden).
Decibel - Eenheid om sterkte van geluid mee te meten. 95 decibel is de toegestane hoeveelheid tijdens Touristenfahrten. Wordt regelmatig op gecontroleerd.
Dikke Dame - Bijnaam van de paarse BMW E34 M5 van Dick Hoekendijk.
Dorint Hotel - Groot hotel direct naast de Grand Prix Strecke. Prijzig, maar dichterbij het circuit slapen is onmogelijk.
Döttingen - Dorpje gelegen nabij de Nordschleife.
Döttinger-Höhe - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Galgen-Kopf en Antoniusbuche. Lang recht stuk, hier is tegenwoordig de voornaamste toegang voor het publiek tijdens Touristenfahrten.
Dreifach-Rechts - Onoffciële benaming van een gedeelte op de Nordschleife, gelegen tussen Kallenhard en Wehrseifen. Ook wel Miss-Hit-Miss genoemd.
Dunlop Kehre - Bocht op de Grand Prix Strecke.
Dunlop Turm - Beroemde toren bij de voormalige Start und Ziel Schleife. Gesloopt in 1982.


E


Edo Porsches - Getunede Porsches van de familie Stegemuler. Opvallend zwart/geel gekleurd en zeer snel, maar niet altijd even geliefd.
ED Tankstelle - Benzinestation aan de B258, vlakbij de Nordschleife. Ook bekend vanwege een uitgebreid assortiment aan modelauto's en andere artikelen.
Eichler, Gustav - Ingenieur uit Ravensburg, wiens bureau de opdracht kreeg de Nürburgring te ontwerpen.
Eifel - Het gebied in Duitsland waar de Nürburgring in gelegen is. Bekend om haar uitgestrekte bossen en natuurpracht.
Eifelwetter - Benaming voor het weer in de Eifel, en de beruchte onvoorspelbaarheid daarvan.
Eiskurve - Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Brünnchen en Pflanzgarten.
Erlebnisregion - Benaming voor het vrijetijdspark direct naast de Grand Prix Strecke, dat tussen herfst 2007 en voorjaar 2009 gebouwd zal worden.
Erlebniswelt - Het museum gelegen naast de Grand Prix Strecke. Er is tevens een fanshop en een kartbaan.
Eschbach - Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Wippermann en Brünnchen.
EVA - Bijnaam van de Mitsubishi Lancer Evo VI van Gerrit Gaastra. Reed mee in de Castrol Haug Cup.
Ex-Mühle - Bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Breidscheid en Bergwerk. Steil bergop.


F


Fahrsicherheitszentrum - Rijvaardigheidscentrum van het Duitse blad 'Auto, Motor und Sport' nabij de Grand Prix Strecke, waar slipcursussen worden gegeven. Er zijn er twee.
Filmverbod - Geldt tijdens Touristenfahrten: er mag niet vanuit de auto of vanaf de motor gefotografeerd of gefilmd worden. Bij overtreden kan de Streckensicherung sancties opleggen.
Flugplatz - Gedeelte van de Nordschleife, tussen Quiddelbacher-Höhe en Schwedenkreuz. Wordt vaak, en niet geheel onterecht, verward met het einde van Quiddelbacher-Höhe.
Ford Kurve - Bocht op de Grand Prix Strecke.
Frison, Mike - Duitse Ringfanaat en oprichter van 20832.com (Zie: 20832), voorheen nurburgring.de.
Frits - Hammenaar die veelvoudig de ring bezoekt en daarbij bloemen noch remblokken schuwt
Fuchsröhre - Gedeelte van de Nordschleife, tussen Aremberg en Adenauer-Forst. Steil bergaf en zeer snel.


G


Gaastra, Gerrit - Nederlandse Ringfanaat. Rijdt een zwarte Mitsubishi Lancer Evo VI die bekend staat als EVA.
Galgenkopf - 1. Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Schwalbenschwanz en de Döttinger-Höhe. 2. Heuvel nabij dit gedeelte.
Gantry - Benaming voor de metalen brug over het circuit aan het begin van de Döttinger-Höhe. Wordt gebruikt als ijkpunt bij het meten van de rondetijd tijdens Touristenfahrten. Zie Bridge to Gantry.
Gegengerade - Gedeelte van de voormalige Start und Ziel Schleife. Bestaat niet meer.
GmbH - 1. Duitse variant van het 'Besloten Vennootschap'; de Nürburgring is een GmbH. 2. Afkorting waarmee de Nürburgring, en met name de Nürburgring als officiële instantie, vaak wordt aangeduid op internet.
Golf Boys - Groep Nederlandse Ringfanaten, allemaal rijdend met een Volkswagen Golf MK1, meestal blauw van kleur.
Grand Prix Strecke - Officiële benaming voor het korte circuit waar tegenwoordig de meeste grote wedstrijden worden verreden, inclusief de Grand Prix van Europa voor Formule 1 auto's. Wordt ook vaak in combinatie gebruikt met de Nordschleife. Gebouwd tussen 1982 en 1984 op ruwweg de plek van de voormalige Südschleife en Start und Ziel Schleife.
Gran Turismo 4 - Bekend en zeer populair spel voor de Playstation 2 spelcomputer, waarin ook de Nordschleife is opgenomen.
Green Hell - Engelse bijnaam voor de Nordschleife, geintroduceert door sir Jackie Stewart.
Grüne Hölle - 1. Duitse bijnaam voor de Nordschleife, vertaald uit het Engels. 2. Naam van het cafe/restaurant bij de publieke toegang langs de Döttinger-Höhe.


H


Hatzenbach - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen T13 en Hocheichen. Wordt vaak in drieën verdeeld: Hatzenbach I, II en III.
Hatzenbach-Bogen: Bocht op de Grand Prix Strecke. Heel af en toe ook wel 'Rheinland-Pfalz-Bogen' genoemd.
Hazet Fahrerlager - Het gedeelte achter de pits van de Grand Prix Strecke, de 'paddock'. Wordt gebruikt tijdens races, maar bijvoorbeeld ook voor Rock am Ring.
Hedwigs-Höhe - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Hohe Acht en Wippermann.
Herschbroich - Dorpje gelegen binnen de Nordschleife.
Hexenkurven - Onofficiële benaming voor een gedeelte van de voormalige Südschleife. Tegenwoordig deel van de openbare weg naar Müllenbach, de K72.
Historisches Fahrerlager - De oude, originele paddock, met karakteristieke vierkante vorm, welke behouden is gebleven naast de Grand Prix Strecke.
Hocheichen - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen gelegen tussen Hatzenbach en de Quiddelbacher-Höhe.
Hoekendijk, Dick - Nederlandse Ringfanaat. Rijdt met een paarse BMW E34 M5 die bekend staat als de Dikke Dame.
Hohe Acht - 1. Gedeelte van de Nordschleife, tussen Karussell en Hedwigs-Höhe. 2. hoogste punt van de Eifel (747 meter). Hier is ook een uitkijktoren te vinden, welke een panorama over het landschap biedt.
Hohenrain - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Tiergarten en T13. In 1967 aan de Nordschleife toegevoegd. Ook wel Schikane of Bremskurve genoemd.
Hoog, Fabian de - Nederlandse Ringfanaat, die vaak werkzaam is als Ring marshall tijdens Touristenfahrten. Herkenbaar aan geel hesje en knalgele motorfiets.


I


Imbiss 'Beim Hannes' - Populaire eetgelegenheid in Breidscheid, vlakbij de oprit aldaar.
Industriepool - Benaming voor de testritten die door vele autofabrikanten op de Nordschleife worden uitgevoerd.

PsynceFiction:

J


Jahreskarte - Jaarkaart waarmee onbeperkt gereden mag worden tijdens Touristenfahrten.
Jong, Esther de - Nederlandse Ringfanate. Zus van Laurens de Jong.
Jong, Laurens de - Nederlandse Ringfanaat en historie-kenner. In 2003 geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Broer van Esther de Jong.


K


K72 - Openbare weg richting Müllenbach nabij de Grand Prix Strecke. De weg volgt grotendeels hetzelfde parcours als een gedeelte van de voormalige Südschleife.
Kafitz, Walter - Sinds 1994 de directeur van de Nürburgring GmbH.
Kallenhard - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Metzgesfeld en Wehrseifen.
Karussell - Beroemde bocht op de Nordschleife. Tegenwoordig officieel Caracciola-Karussell geheten, maar vaak nog simpelweg met de oude benaming aangeduid.
Kelleners, Helmut - Duits oud-autocoureur. Houder van het eeuwige ronderecord op de Südschleife, in 2.38,6 minuten, gereden in 1970 met een March 707.
Kesselchen - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Bergwerk en Angstkurve. Lang stuk bergop. Wordt soms in drieën verdeeld: Kesselchen I, II, en III.
Kleines Karussell - Onofficiële benaming voor de laatste bocht van Schwalbenschwanz, vanwege de schuine betonplaten die ook in de echte Karussell te vinden zien. Zie ook: Caracciola-Karussell.
Klostertal - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Angstkurve en Karusell. De laatste bocht wordt ook wel Steilstreckekurve genoemd.
Koekiemonster - Mascotte van Nederlandse Ringfanate Esther de Jong, de zus van Laurens de Jong.
Korden, Achim - Bestuurder van de beroemd/beruchte Ringmini: een speciaal voor de Nordschleife geprepareerde snelle mini. Rijdt zeer vaak mee met de Touristenfahrten.


L


L92 - Openbare weg, vormt de verbinding tussen Adenau en de B258.
L93 - Openbare weg, vormt de verbinding tussen Müllenbach en de B258. Loopt parallel met resten van de voormalige Südschleife.
Lauda Links - Onofficiële benaming voor een bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Ex-Mühle en Bergwerk. Zo genoemd omdat Niki Lauda hier in 1976 een enstig ongeval had.
Leitplanke - Duitse benaming voor vangrail.
Local - Ringrijder woonachtig in de omgeving van de Nürburgring. Vaak goede baankennis, en vaak te herkennen aan AW-kenteken.
Lovejoy, Ben - Engelse Ringfanaat. Oprichter van de Ringers groep. Ook bekend van zijn uitgebreide website.


M


Mercedes Arena - Gedeelte van de Grand Prix Strecke.
Mercedes Tribüne - Opvallende, halfronde tribune, uitkijkend over de Mercedes Arena. Tribune nummer T4A.
Metzgesfeld - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Adenauer-Forst en Kallenhard.
Meuspath - Dorpje vlak naast de Döttinger-Höhe.
Michelin Kurve - Bocht op de Grand Prix Strecke.
Miss-Hit-Miss - Onofficiële benaming voor een gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Kallenhard en Wehrseifen. Wordt ook wel Dreifach-Rechts genoemd.
Morriën, Paskal - Nederlandse Ringfanaat, bekend van zijn website Ringworld.nl en zijn aangepaste Peugeot 205.
Motoblessing - Andere benaming voor de Anlassen.
Mountainbike Route - Een langs de Nordschleife uitgezette route van 26 kilometer voor mountainbikes.
Müllenbach - 1. Bocht op de voormalige Südschleife. Bestaat niet meer. 2. Dorpje vlakbij de Nürburgring, vroeger gelegen aan de rand van de Südschleife.
Müllenbachschleife - Het zuidelijke gedeelte van de Grand Prix Strecke, dat ook als kort, zelfstandig circuit bereden kan worden. Ook wel gebruikt als benaming voor het Rally-cross circuit dat hier op en naast de Grand Prix Strecke was.
Mutkurve - Onofficiële benaming voor een bocht op de Nordschleife, gelegen tussen Kesselchen en Klostertal. Ook wel Angstkurve genoemd.
Mythos Südschleife - Website van Rob Semmeling over de voormalige Südschleife. Gehost door 8200rpm.com.


N


NGK Schikane - Bocht op de Grand Prix Strecke. Voorheen de Veedoll Schikane.
Nordkehre - Bocht op de voormalige Start und Ziel Schleife. Bestaat niet meer.
Nordschleife - Gedeelte van de Nürburgring. Legendarisch circuit, volgens velen het mooiste ter wereld. Is voor het publiek toegankelijk tijdens Touristenfahrten. Vaak afgekort tot 'NS' op internet.
Nuerburgring.de - Officiële website van de Nürburgring.
Nürburg - 1. Dorpje gelegen binnen de Nordschleife, bekend vanwege het circuit. 2. Ruine van een oude burcht in het dorpje Nürburg, bovenop een berg die met 676 meter een van de hoogste punten in de Eifel is. De burcht leende haar naam aan de Nürburgring.
Nürburgring - Legendarisch circuit in Duitsland, gebouwd tussen 1925 en 1927.
Nürburgring GmbH - De Nürburgring als organisatie, bedrijf. Zie ook: GmbH.
Nurburgring.nl - Nederlandse website, met een forum waarin gediscucieerd wordt over alles wat met de Nürburgring, en met name de Touristenfahrten, te maken heeft.
O


Oldtimer Festival - Evenement op de Grand Prix Strecke voor allerlei oude racewagens, meestal gehouden in juni. Zie ook: Vintage Nürburgring.
Oldtimer Grand Prix - Evenement op de Grand Prix Strecke voor allerlei oude racewagens, meestal gehouden in augustus.
Openingstijden - De Nordschleife is niet altijd geopend voor het publiek. Op de officiële website nuerburgring.de vind je de dagen en tijden voor de Touristenfahrten.


P


Parkplatz - Duitse benaming voor de parkeerplaats bij de voornaamste publieke toegang tot de Nordschleife, bij de Döttinger-Höhe.
Pasen - Voor velen betekend Pasen vaak het eerste bezoek aan de Ring van het jaar. Er komen dan ook vaak veel Engelsen ('Easter').
Passagiersrondje - Een rondje over het circuit waarbij je als passagier met iemand anders meerijdt.
Pauly, Hans - Oud-burgemeester van Nürburg en mede-initiator voor de bouw van de Nürburgring.
Pflanzgarten - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Eiskurve en Schwalbenschwanz. Wordt vaak in drieën verdeeld: Pflanzgarten I, II, en III. Zie ook: Sprunghügel.
Pinocchio - Pizzeria in Adenau.
Poetser - Ietwat beledigende term voor een Ringliefhebber die meer op de parkeerplaats te vinden is dan op het circuit.
Poststraße - Naam van de brug direct na Aremberg.
Potsdamer Platz - Groot kruispunt tussen de B257 en B258 vlakbij de Grand Prix Strecke.
Pro-Steilstrecke.de - Duitse website met zeer veel historische informatie over de Nürburgring.


Q
 

Quiddelbach - Dorpje gelegen binnen de Nordschleife.
Quiddelbacher-Höhe - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Hocheichen en Flugplatz. Met 17% de steilste helling van de Nordschleife, uitgezonderd de Steilstrecke.


R


Rassrück - 1. Gedeelte van de voormalige Südschleife. Tegenwoordig min of meer verlaten asfalt dat soms wordt gebruikt voor toegang tot parkeerplaatsen. 2. Heuvelrug nabij dit gedeelte.
Rechts überholen - Duits voor 'rechts inhalen'. Tijdens de Touristenfahrten verboden: inhalen mag uitsluitend links gebeuren. Bij overtreding kan de Streckensicherung sancties opleggen.
Renn.tv - Duits bedrijfje, en website, gespecialieerd in video-opnamen van races op de Nordschleife, meestal vanuit de wagens gefilmd. Verkoopt verschillende DVD's hiervan.
Ring Clio - Bijnaam van de zwarte Renault Clio 2.0 16V van Jeroen Watermulder.
Ring, de - Afkorting van Nürburgring. Wordt vaak gebruikt simpelweg als aanduiding voor de Nordschleife.
Ringer - Persoon die lid is van de Ringers groep.
Ringers - Engelstalige mailinglist c.q. messageboard, waarop wordt gediscucieerd over alles wat met de Nürburgring, en met name de Touristenfahrten, te maken heeft. Opgericht door Ben Lovejoy.
Ring marshall - Persoon die deel uit maakt van de Streckensicherung, in het bijzonder diegenen die met een motorfiets meecirculeren met het toeristenverkeer (herkenbaar aan een geel hesje). Zie ook: Fabian de Hoog.
Ringmini - Zeer snelle, speciaal voor de Nordschleife geprepareerde Mini, bestuurd door Achim Korden. Er zijn meerdere uitvoeringen van. Zeer vaak aanwezig tijdens Touristenfahrten.
Ring Racing - Bedrijf in Wiesemscheid, nabij de Nürburgring. Zeer populair bij Ringrijders, vooral als snel hulp geboden is.
Ringtaxi - Speciale taxi die door BMW wordt ingezet op de Nordschleife. Vaak bestuurd door Sabine Schmitz. Maximaal drie personen kunnen tegelijk mee. Tegenwoordig gebruikt BMW een M5. Altijd zeer snel.
Ringtool - Auto of motorfiets welke speciaal voor het gebruik op de Nordschleife is, vaak met de nodige aanpassingen. Ook wel Ringtoy genoemd.
Ringtoy - Auto of motorfiets welke speciaal voor het gebruik op de Nordschleife is, vaak met de nodige aanpassingen. Ook wel Ringtool genoemd.
Ringworld.nl - Nederlandse website van Paskal Morriën, met veel practische informatie en tripreports.
Rock am Ring - Groot jaarlijks muziekfestival dat gehouden wordt op de Grand Prix Strecke, hoofdzakelijk in het Hazet-Fahrerlager achter de pits.
Röhrl, Walter - Oud-wereldkampioen rally en erkend Nordschleife expert.
Ronderecord - Benaming voor de snelste ronde gereden op een circuit in een bepaalde klasse. Vaak gebruikt als aanduiding voor de records op de Nordschleife die door het Duitse blad Sportauto worden uitgeschreven.
 

S


Saurma, Horst von - Hoofdredacteur van het Duitse blad Sportauto, die regelmatig voor dit blad auto's test op de Nordschleife.
Scharfer-Kopf - 1. Bocht op de voormalige Südschleife. Tegenwoordig min of meer verlaten asfalt dat soms wordt gebruikt voor toegang tot parkeerplaatsen. 2. Heuvel nabij dit gedeelte.
Schikane - Onofficiële benaming voor Hohenrain.
Schmitz, Sabine - Duits autocoureur uit Nürburg en erkend Nordschleife expert. Bestuurt ook regelmatig de Ringtaxi.
Schnitzelhaus - Geliefd restaurant in Nürburg.
Schwalbenschwanz - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Pflanzgarten en Galgen-Kopf. Zie ook: Kleine Karussell.
Schwedenkreuz - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Flugplatz en Aremberg. Berucht vanwege vele ongevallen, niet zelden met slechte afloop. Vaak aangeduid met 'SX' op internet.
Scuderia Hanseat - Bekende cursus welke sinds 1958 op de Nürburgring wordt gegeven, tegenwoordig tweemaal per jaar, en met name draait om het rijden op de Nordschleife. Vaak afgekort tot simpelweg 'Scuderia'. Zie ook: Abschlußprüfung.
Seifgen - Gedeelte van de voormalige Südschleife. Tegenwoordig deel van de openbare weg naar Müllenbach, de K72.
Semmeling, Rob - Nederlandse Ringfanaat en historie-kenner.
Simons, Ron - Nederlandse race-instructeur. Geeft cursussen op de Nordschleife met Alfa Romeo's.
Slick - Profielloze band. Is tijdens Touristenfahrten niet toegestaan.
Somberg, Andre - Nederlandse Ringfanaat. Rijdt een gele Porsche 993, die bekend staat als de Banaan.
Sport Auto - Duits automagazine dat regelmatig de Nordschleife gebruikt om auto's te testen, vaak voor een zogenaamde 'Supertest'. Hoofdredacteur is Horst von Saurma.
Sprunghügel - Onoffciële benaming voor een gedeelte van Pflanzgarten.
Start und Ziel - Duits voor 'start en finish'. Wordt soms gebruikt als aanduiding voor de openbare toegang tot de Nordschleife bij de Döttinger-Höhe.
Start und Ziel Schleife - Voormalig gedeelte van de Nürburgring. Bestaat niet meer, de Grand Prix Strecke ligt nu op ongeveer dezelfde plek.
Steilstrecke - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Klostertal en Hohe Acht; het stuk vormt een directe verbinding tussen deze twee. Met een steiging van 27% het steilste stuk van de Nordschleife. Oorspronkelijk voornamelijk bedoeld voor testritten. Niet toegankelijk tijdens Touristenfahrten.
Steilstreckekurve - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Angstkurve en Karussell. Wordt ook wel Klostertal genoemd.
Strack, Manfred - Medewerker van de Nürburgring GmbH die zich met name met de Touristenfahrten bezighoudt, en op internet fungeert als woordvoerder naar de Ringrijders toe.
Strietzel - Bijnaam van Hans Joachim Stuck.
Streckensicherung - Personen die tijdens Touristenfahrten of races verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Ook wel 'marshalls' genoemd. Op internet vaak 'Stressi'  genoemd. Herkenbaar aan felle kleding, meestal geel of oranje.
Streckensperrung - Duitse benaming voor het (tijdelijk) sluiten van de baan na een ongeval ('baansluiting').
StVo - Afkorting voor 'Straßenverkehrs-Ordnung', de Duitse wegenverkeerswet. Is van toepassing tijdens Touristenfahrten.
Stuck, Hans - Duits autocoureur uit de jaren '20 en '30. Vader van Hans Joachim Stuck.
Stuck, Hans Joachim - Duits autocoureur en erkend specialist op de Nordschleife. Bijgenaamd 'Strietzel'.
Südkehre - Bocht op de voormalige Start und Ziel Schleife. Bestaat niet meer.
Südschleife - 1. Voormalig gedeelte van de Nürburgring. Bestaat niet meer, al zijn sommige stukken tegenwoordig openbare weg (de K72 naar Müllenbach). Andere stukken zijn er nog als min of meer verlaten asfalt. 2. Tegenwoordig ook een straatnaam in Müllenbach.


T


Tante Toos - Alter ego van Rob Semmeling. Heeft een mysterieuze 'oude doos' waar allerlei anecdotes en foto's in zitten, die in de winterperiode gepost worden op nurburgring.nl.
Tiergarten - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Antoniusbuche en Hohenrain.
Touristenfahrten - Duitse benaming voor de publieke sessies op de Nordschleife, waarbij iedereen die aan bepaalde regels voldoet, met zijn eigen auto of motorfiets tegen betaling op de Nordschleife mag rijden. Traditie sinds 1927 en steeds populairder. Wordt op internet vaak afgekort tot 'TF'. Let op: rijden op de Nordschleife is gevaarlijk! Iedereen dient bekend te zijn met de regels en zich daaraan te houden. De StVo is van toepassing!
Tribüne 13 - 1. Onoffciële benaming voor een gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Hohenrain en Hatzenbach. Gewoonlijk afgekort tot 'T13'. 2. Tribune nummer 13 van de Grand Prix Strecke.
TÜV Tower - Grote, hypermoderne toren aan het begin van de pitstraat van de Grand Prix Strecke.


U


Uhlig, Frank - Duitse Ringfanaat, bekend van de videos die hij maakt tijdens races op de Nordschleife, meestal vanuit de wagens gefilmd.


V


Velders, Jaco - Nederlandse Ringfanaat, bekend om zijn auto-stalling nabij de Nürburgring.
Veraart, Stéphane - Nederlandse Ringfanaat en mede-oprichter van 8200rpm.com.
Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring - Onofficiële - maar in afgekorte vorm ('VLN') zeer gangbare - benaming voor het BFGoodrich Langstreckenmeisterschaft Nürburgring.
Vintage Nürburgring - Evenement dat in 2005 parallel aan het Oldtimer Festival werd gehouden, waarbij vooroorlogse oldtimers de Nordschleife bereden ('Vintage Nordschleife'), en  een speciaal, over de openbare weg uitgezet, Südschleife-revival parcours ('Vintage Südschleife'). Datum voor 2006: 24 & 25 Juni.


W


Watermulder, Jeroen - Nederlandse Ringfanaat, rijdt in een Renault Clio die bekend staat als de Ring Clio.
Webcam - Bij de oprit aan de Döttinger-Höhe hangt een webcam, die elke minuut geupdate wordt en via nuerburgring.de bekeken kan worden.
Weber, Franz Xaver - Mede-initiator voor de bouw van de Nürburgring uit Adenau.
Wehrseifen - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Kallenhard en Breidscheid.
Weidenbrück, Hans - Mede-initiator voor de bouw van de Nürburgring uit Bonn. Suggereerde de lokatie voor het circuit.
Wippermann - Gedeelte van de Nordschleife, gelegen tussen Hedwigs-Höhe en Eschbach.


XY


Yellow Bird - Door Ruf geprepareerde Porsche waarmee begin jaren '90 een bekende videofilm werd opgenomen op de Nordschleife, waarbij flinkt met de auto gedrift werd.


Z


Zakspeed Viper - Speciale taxi die door Zakspeed wordt ingezet op de Nordschleife. Kan maximaal één persoon tegelijk meenemen. Zeer snel, rijdt ook mee in de Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring.
Zufahrt Nordschleife - Duitse benaming voor de toegangen tot de Nordschleife, met name die bij de Döttinger-Höhe.
Zuniga, Francisco - Nederlandse Ringfanaat en mede-oprichter van 8200rpm.com. Voorheen bekend als 'Zoldar'.
Zwijn, het - Nederlandse benaming voor een geliefde eetgelegenheid in Adenau.Totaal aantal lemma's: 221

Dit woordenboek is gemaakt door Rob Semmeling. Gebaseerd op de lijst van Jeroen Watermulder, met aanvullingen van andere forumleden, uit dit topic. Naar een idee van Tom Haex.

snooka:
tof  ;D

-Menrik-:
Hahahah, Kristof weet ons weer te verrassen met wat Nürburgring-informatie! ;D

Hans_ACS:
Er ontbreekt bij de F nog het volgende :

Frits : Hammenaar die veelvoudig de ring bezoekt en daarbij bloemen noch remblokken schuwt :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie